Reklama
 
Blog | Petra Olexová

A co když jsem muž?

*Proč bych vlastně měla chtít být někým jiným? Nikdy jsem si to nepřála. Snad proto, že necítím žádný rozpor v tom, kým jsem a kým bych měla být. Třeba jsem muž.

Jsem žena i muž, jsem všechno a nic. Rozečtená Beauvoir mě nutí hltat stranu po straně jejích úvah o ženě, ale kolikrát bych to hodila někam do kouta. Tak tohle je žena. Harpyje, zlá a žárlivá. Láskyplná a pečující. O svoje strachy z muže a z toho, že vůbec ženou je. Nenalézám v tomto čtení definici sebe sama v roli ženy, ale ani muže. Kdo vlastně jsem?

Nikdy jsem si nebyla tak jistá jako teď. Vlastně jsem o tom nepřemýšlela. Žila jsem, a to mi stačilo. Neptej se kdo jsem, nemusíš to vědět. S každou další výpovědí o sobě navlékám blyštivé svršky, které jednou někdo strhne. Ani mu to nedá moc práce. Budu před ním stát nahá a nebude místo na světě, kam bych mohla utéct. Nezůstane nic, jenom já. Obyčejná jako pravda.

Já nepotřebuju utíkat. Chci jen mít tu možnost. A zase se vrátit. Když budu chtít. Pak teprve tě můžu pochopit a ty mě.

Reklama

 

 

Věnování

Dívce, která pozná rozdíl mezi meruňkovou a lososovou barvou, nedokáže se orientovat bez mapy ani řídit auto.

Muž, co mapy považuje za zbytečnost, nezvládne dělat několik věcí najednou a neumí vařit.

 

* Oprava textu – v úvodu byla věta, která se vázala k účasti v jednom semináři, který tu vyhlásil jeden zdejší bloger. Protože jsem ale usoudila, že vlastně nemusím a ani nechci být součástí tohoto semináře, proto se už také nechci na tuto „akci“ odvolávat a ani nehodlám zneužívat iniciál organizátora, větu jsem smazala. Téma o (ne)svobodě vymanit se z očekávání druhých si tady ale chci nechat a v budoucnu se mu dál věnovat.